esmaspäev, 21. veebruar 2011

Üks viiendik eesmärgist läbitud!

Eile oli siis käesoleva aasta eesmägi, 15 tunniga läbida Tartu nelikürituse pikad distantsid, esimene osavõistlus. Eks närv oli paras sees, teades, et suusatamine pole just kõikse tugevam külg - ebakindlus / tasakaalu probleemid jne-jne. Nimeta vaid probleem ja ma võin käe tõesta.
Samas trenni oli ikka tehtud ja seega mingi lootus oli, et päris untsu asi ei lähe. Kuigi noh suusad võivad ju alati halvasti määritud olla :).

Igatahes need hirmud ja mure, et külmas organism tühjendeb topelt kiirusega tegid mind ettevaatlikuks. Aga pühapäeva hommikul asusin Tallinnast LuxExpressi bussiga Otepäe poole teele. Ääremärkusena võin mainida, et väga hea lahendus ehk kui sama suur tund maratonile jääb ja Otepäele ööbimist ei saa, siis alternatiiv. Tartust hommiku liigelda tundub väsitavam.

Kuna buss jõudis 1,5 tundi enne starti kohale käisin jalutasin Otepäel ringi, vaatasin ehitised üle ja tegin paar jooksu sammu sooja ka. Kusjuures väga palju ei julenud sooja teha, kuna tean, et tagant poolt startides on alguses väga vaevaline see liikumine ja seega pelgasin külma saada. Lõpuks muidugi suutsin nõnna palju venida, et läks tsipa kiirekski :). Starti jõudsin 3 minutit enne kella 10t. Valisin päikse poolse ääre, et natukene sooja saada. Võib öelda, et see oli viga. Nimelt kuna startisin grupis 3500-4000, siis tuli teha tagasipööre ja seda sisekurvis. See aga venis ja venis. Väljas minnes oleksin kindlasti kiiremini liikuma saanud. Eks järgmine kord targem.

Sõidu algus oli aeglane ja eks ma üritasin ka ise tagasi hoida, kui mingi hetk tabasin, et sellise tempoga ei jõua küll kusagile. Siis algas energia pillamine, asusin hoogsalt radu vahetama ja tõusudest jooksin üles, seal kus sain jne. Olgu mainitud, et suusad ei pidanud just kõikse paremini, või siis vähemalt minu oskustele oleksid võinud tsipa paremini pidada.

Aga nõnna liigeldes jõudsin teise ajavõtu punkti, kus umbes 40 km-i lõpuni ja kell näitas umbes 2 tunni möödumist stardist. Arvutasin, et liigeldes samas tempos, mis Alutagusel jõuan soovitud 5 tunni piiri. Poolel maal kella ei näinud aga kuulsin, et esimesed lõpetasid, mis tekitas küsimusi, kas ma ikka saan 5st tunnist jagu.

Umbes poolel maal hakkas ka raskeks minema. Kätest hakkas ramm kaduma ja tekkisid mõtted, et võtan kergelt, ei punnita väga jne. Oli selgelt tunda, et külm oli energiat arvatust rohkem söönud ja mina polnud geelide näol piisavalt stabiilselt asendust pakkunud. Nii kui jälle TP oli ja geeli lurts sisse ning paar topsi jooki peale, siis tuli eluvaim sisse aga just kusagil kolmanda-nelja punkti vahel ei pidanud selle lurtsuga järgmise TP-ni vastu. Samas õnneks oli pärast Kuutseka TP-d nö kergem raja osa ja nõnna ma tahtejõu najal surusin.

Kuniks jõudsin järgi ühele sõbrale, kes muide alustas tagant poolt ja trenni pole praktiliselt üldse teinud. Aga noh tüübil on looduse poolt vist antud neid õigeid lihaseid ja aja jooksul kogunenud piisavalt rammu ning olematu keha kaal on need märksõnad, mis teda kiiresti edas viivad. Igatahes sõitsime koos lõpuni ja kas viisakusest (laenasin talla suusakeppe TM-iks) või mitte aga ma edestasin teda lõpuks 1 sekundiga.

Lõpp kusjuures oli jälle mõnus. Vahelduv tõuke jaoks oli pidamine hellake, seega sinna tahtis lüke ära kaduda aga võimalusel sai paaristõukega liigeldud ja olin jaksu tagasi saanud. Küll lõpus hakkasid jalad krampi kiskuma aga pool kilomeetrit sai tagasi hoitud ja paar laskumist sisse ja lõpuks polnud krampidest märkugi.

Aeg tuli 05:05:29 ehk siis viis ja pool minutit alla eesmärgi. Kohaks sain 2444. Võib öelda, et olen rahul. Eelmine aasta kui tegin isikliku reksi oli aeg vist umbes täpselt 6 tundi ja 40 minutit. Areng on täitsa olnud.

Kalli raha eest lasin TP-dest läbi sõitude kohta ajad ka välja printida. Tabel selline:

TP Aeg Koht Keskmine kiirus
Matu 01:05:08 3354 11,05
Ande 01:58:26 3048 12,38
Kuutse 02:40:21 2794 12,88
Peebu 03:16:29 2641 11,62
Palu 03:51:23 2580 13,07
Hellenurme 04:23:45 2498 12,79
Elva 05:05:29 2444 13,66


Kui nüüd otsida põhjusi, kuhu see 5 ja pool minutit jäi siis (ei ole tähtsuse järjekorras):
  • Vale suusa valik, st pidanuks minema sõitma natukene pikema suusaga, mille A&T mehed viimasel ajal kenasti ka pidama saanud.
  • Liiga viisakas stardis, st pidanuks rohkem trügima juba stardis ette poole.
  • Oskamatus sõidu ajal geeli tarvitada, st oli vaja alati TP-d oodata, kuigi mul oli pudeliga ka jook kaasas, mis seisis päris kaua soe.
  • TM-i nädalal väike üle treening, st ei osanud arvestada külmast ilmast tulenevat täiendavat energia kadu ja laupäeva hommikune tunnine trenn oli liiga palju. Võinuks kas üldse ära jätta või siis pool tundi teha.
Ahjaa, keha kaal oli pühapäeva hommikul 76,5 kg, ööpäev hiljem 75 kg. Arvata on, et pärast maratoni võis veelgi madalam olla, kuna eile õhta sai veel söödud ühtteist.

Nüüd siis puhkame natukene, siis veel suusatan kuni saab ja seejärel tuleb hakata jooksuks ja rattasõiduks valmistuma. Jooksuga võiks selle 5 minutit miinust tasa teha :)

4 kommentaari:

  1. Üsna täpselt pakkusin sulle aega 5.02. Hea aeg. Ja motivatsioon järgmiseks aastaks ka ilusti olemas :)

    VastaKustuta
  2. Järgmisel aastal võiks 20-30 min ju veel kärpida. Stardikoht parem, kui aasta läbi trenni teha, siis baas veelgi parem.
    Lootust nagu oleks :)

    Kuidas sul enesetunne?

    VastaKustuta
  3. Peentuuningule kutsume teid Itaaliasse rattalaagrisse!

    Itaalia, Toskaana. Montepulciano Aeg: 26.03. – 11.04.2011

    Elame 800m Acquaviva külakeskusest (poed, kohvikud, restoranid) eemal maalilises Toskaana hotellikompleksis viinamarjaistanduste keskel, kus 1-, 2-, 3-toalised apartemendid koos kööginurgaga.

    TRENNID, TRENNID, KOOLITUSED, KOOLITUSED, LÕÕGASTUMINE

    * Ühistreeningud rattal. Oma füüsilise vormi pärast kartma ei pea, igaühele leiame midagi
    * Tervisejooks läbi viinamarjaistanduste
    * Igaõhtused ühisvenitamised
    * Laagri lõpus testvõistlus
    * Üllatused!
    * Workshopid ja koolitused
    * Ujula mõne kilomeetri kaugusel

    775 EUR (sisaldab: lend + elamine + transfer + workshopid + konsultatsioonid + vinge seltskond)
    Rattad transpordime mööda maad! (40 EUR)

    Kui sa ikka veel kahtled, siis nüüd pead ikkagi hülgama jooksusussid, laiakummilise maastikuratta ja võtma vastu grupisõidu, asfaldi ja Tartu Rattaralli!

    http://velolove.ee/

    VastaKustuta
  4. Palun ära ahvatle selle ratta pakkumisega :)
    Olen seda vaadanud ja siiani suutnud enesele kindlaks jääda ja ei öelda :)

    VastaKustuta